Du får inte...

I min kropp och i mitt sinne har jag en känsla, en känsla jag inte kan förklara i ord.  Jag blir villrådig, osäker ... litar inte på mig själv. Säger och gör saker som jag aldrig trodde att jag skulle göra, det är inte jag. Känner inte igen mig själv. Mina tankar snurrar, det känns som en berg-o dalbana. Vet inte hur jag ska få mitt sinne i balans, hur jag ska samla mina tankar. Jag hoppas, jag önskar, jag drömmer...

Du får inte knacka på min dörr
om du inte är beredd och komma in
du får inte göra om mitt namn
och börja kalla mig för din.
Du får inte vandra på min väg
utan att visa mig ditt mål
och inte stjäla av min godhet
för att fylla upp ditt hål.

Och du får inte riva mina murar
som jag omsorgsfullt har byggt
om du inte skyddar mina drömmar
så att jag kan somna tryggt.
Och du får inte ha mig som en dröm
när jag vill va' din verklighet
du får inte säga att du hoppas
om du inte tror du vet.

Men du får ta den tid du behöver
för att förstå vad det är du vill
du får be en bön att tiden
du behöver räcker till.
Och du får samla dina tankar
så att två själar kan få ro
och så att allting som vi lovade
oss själva kan få gro

Och du får inte andas på min panna
inte få mig falla mer
om du inte sen kan stå för
all den oreda du ger.
Och du får inte röra vid mitt hjärta
som om allt var uppenbart
när jag önskar inget hellre,
Än att du gör allt emot mig snart.

Sonja Aldén


Rävhonan...





"I Japan betyder Kitsune (rävhona), lyckobringare av kvinnligt kön, men rävar är inte att leka med. Ve den man som förälskar sig i henne utan att hålla kärleken helig. Då försvinner hon, i den djupaste skogen, med endast ett farväl inristat i drivan. Hon kan lockas tillbaka, men det kräver en man som kan hantera sin rädsla."

Åsa Mattson

Julstök!

Så, nu var det dags igen. 1:a advent var i söndags och innan dessa så infann sig hysterin i de svenska hushållen. Plötsligt kom alla på att ljusstakar ska upp, gardiner bytas, tomtar ställas fram och ljusslingor ska komma på plats. Själv tar jag det hela med ro! Tog fram min ljusstake, inväntade adventsgranen och bytte gardiner i köket. Resten hinns med sen. Jag brukar försöka se det som att jag i och med advent har fyra veckor på mig att pyssla och fixa hemma. Jag är inte manisk till att allt ska vara klart och att det ska vara jul i varje hörn av huset. Inte en massa tomtar överallt, dukar, gardiner, julstrumpor och allt annat som folk kan tänkas plocka fram. Jag vill hinna njuta också, ha kul och tycka om julen.

Varje år kommer också stressen över julklapparna! Vad ska köpas och när? I år var jag ute tidigt då jag åkte till Ullared i början av november. Där inhandlade jag alla brorsbarns och kusinbarns julklappar. Så jag är redan klar och slipper känna stressen över att finna tid till och veta vad jag ska köpa.

I familjen kan vi som vanligt inte komma överens om hur vi ska göra med julklapparna. Vi har genom åren provat olika varianter såsom att vi har köpt två paket för 50 kronor var och sen lagt de i säcken och därefter i tur och ordning dragit paket, vi har också lottat om vem som skulle köpa till vem och sen har vi handlat julklapp för cirka 500 kronor. Förra året hade de inte köpt julklappar alls, men då var jag inte hemma så jag märkte ingen större skillnad. I år anser de att vi inte heller ska köpa några klappar, vilket jag tycker är tråkigt för det känns som om det hör till. Det ska då tilläggas att jag är student och är den med minst pengar, men ändå... jul är jul!

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag hoppas att alla inte tar advent och jul så hysteriskt utan passar på och njuter under dessa veckor som leder oss fram till julafton!

RSS 2.0